Készítse el Ön is Tischler Petra kedvenc karácsonyi receptjét és vegye le lábukról szeretteit!

Mielőtt a lényegre térnénk, hogy vajon melyik karácsonyi recept az, ami a legkedvesebb helyet foglalja el Tischler Petra szívében, egy kicsit többet is megtudhatunk a Costes Downtown egykori sous-chefje és a Budaörsi Halpiac jelenlegi operatív vezetője, valamint családja karácsonyi szokásairól, hiszen minderről ő maga mesélt nekünk.

Nálunk a karácsonyi menü december 24-re korlátozódik, mivel 25-én a nagymama által készített hadseregnyi étel kitart bőven 27-ig. Szenteste napján minden étkezés minden fogása közös munka eredménye. Bár a reggelire sütött egész libamáj, pirítóssal, forró csipkebogyó teával már általában minket, gyerekeket készen vár az asztalon. Kihasználva, hogy mindhárman otthon vagyunk, előző este általában hajnalba nyúlóan megy a társasozás vagy a filmezés, így a korai kelés nem elsődleges szempont. Ebédre már besegítek anyának, általában ez az étkezésünk tele van halakkal és tenger gyümölcseivel. Sokadik éve nagy kedvenc egy egészben sütött nagytestű hal, tengeri süllő vagy valamilyen szirtihal, mivel öten vagyunk, ehhez minimum 2 kg-os egész halat szoktam készíteni. Előételnek frissen bontunk osztrigát, különböző gyümölcsecetekkel tálaljuk fel. Feketekagylót főzünk, friss bagettel és garnéla rákot pirítunk egy kis olívaolajos-chilis spagetti tésztával összekeverve. Így mindenki mindenből tud kóstolni és rengeteg ízzel találkozhatunk egy étkezés alkalmával.


Vacsorára mindig kizárólag bajai halászlé van, gyufatésztával, sok haltejjel, rengeteg szikiponttyal. Ez elmaradhatatlan, bár nálunk minden hónapban többször van otthon halászlé. Fejenként 2-3 tányér halászlé után élvezhetjük anya által sütött legalább 2 féle macaront, évek óta mániája a macaron készítés, így ilyenkor ki is élvezzük hobbijának gyümölcsét


Most a család által mindig követelt tojáshabban sült egész tengeri süllőt mutatnám be nektek.”

Hozzávalók négy főre:

 

 • 1,5 kg-os egész tengeri süllő, belezve, pikkelyezve (ezt így tudja kérni a bolt halpultjában, frissen megcsinálják Önnek)

 • 1 köteg friss kakukkfű, megmosva, leszárítva

 • 1 db lime, forró vízben megmosva, felkarikázva

 • 4 tojásfehérje

 • 300 g tengeri só

 • 1 kg édesburgonya, hámozva

 • 2 db narancs, forró vízben megmosva

 • egész szerecsendió

 • frissen őrölt fekete bors

 • extra szűz olívaolaj

 • 100 g pucolt pekándió

 • (esetleg morzsolható kecskesajt, ízlés szerint)

 1. Melegítse elő a sütőt 200 fokra, légkeverés, alul-felül sütés funkcióra.

   

 2. A körethez készítse elő az édesburgonyákat. Hámozza meg, hosszában vágja fel 4 részre, helyezze egy tálba, ahol könnyebben át tudja forgatni az olívaolajjal, sóval, frissen őrölt borssal.

   

 3. Helyezze át egy jénai tálba, ízlésesen elrendezve, frissen reszeljen rá szerecsendiót és narancshéjat, szórja meg a pekándióval. A narancsot utána facsarja le, a levére még szükség lesz!

   

 4. A tojásfehérjét csúcspróbáig verje fel robotgéppel, majd forgassa bele a tengeri sót fakanállal.

   

 5. Az előkészített hal hasába tegye bele a köteg kakukkfüvet és a lime karikákat, nem baj, ha egy kicsit kilóg. Fontos, hogy a hal ne legyen hűtő-hideg, legyen szobahőn legalább 15-20 percet, mielőtt bekerül a sütőbe.

   

 6. Helyezzen egy nagy tepsibe szilikonos zsírpapírt, közepére terítse ki a sós tojáshab 1/3-át. Erre helyezze rá a halat, úgy, hogy a fejét és farkát is fedje alulról hab-ágy, majd kanalazza rá a maradékot, hogy teljesen befedje.

   

 7. Tegye be a halat a sütő középső rácsára, 15 perc elteltével tegye be az alatta lévő rácsra az előkészített édesburgonyát, hogy egyszerre legyenek kész. Összesen 30-40 perc elteltével, mikor már a halon a tojáshab keményre sült, vegye ki, és tepsistől hagyja pihenni.

   

 8. Szúrja meg az édesburgonyákat, hogy teljesen átsültek-e, akadálytalanul át kell hatolnia a villának a húson. Mikor elkészült, morzsolja rá a kecskesajtot, locsolja meg a frissen facsart narancslével. Díszítés gyanánt egy kis frissen apróra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel hintse meg. Így készen áll az ünnepi asztalra.

   

 9. Tálaláshoz a halon tördje meg a tojáshabot, fejtse le róla, és így a halhús szépen, szaftosan leválik a gerincről. Tengeri halról lévén szó, keresztszálkák nincsenek, csak a hasüregnél fogunk találni pár nagy szálkát, amit könnyedén ki tudunk szedni a húsból.

Kampány a hazai akvakultúra termelésből származó új halfaj, a fekete amur és egyéb hazai fajokból készült ultrafriss konyhakész termékek piaci bevezetésére és új online értékesítési csatorna kiépítésére.

További információ