Hozzávalók négy főre:

 

  • 0,5 kg ördöghal filé
  • 5 nagyobb fej karalábé
  • 3 db nektarin
  • 10 szál friss kakukkfű
  • 100 g hántolt törökmogyoró
  • 20 g friss metélőhagyma
  • 250 g vaj
  • só, bors
  • fél lime leve
  • jó minőségű olívaolaj
  • (2 e.k. fehér balzsamecet – opcionális)

Az ördöghal filét fejenként 120 g-os porciókra osztjuk. Ezután a hűtőbe már ne kerüljön vissza.

A sütőt melegítsük elő 80 fokra.

4 darab megpucolt karalábét kockázzunk fel, és bő, habzó vajban pároljuk teljesen puhára. Ízlés szerint sózzuk, majd botmixer segítségével turmixoljuk simára.

A maradék 1 karalábét elkészíthetjük fermentálva. Ehhez két nappal korábban hajszálvékonyan szeleteljük le a karalábét (lehetőleg éles gyaluval, ne késsel), majd sózzuk meg a szeleteket és helyezzük légmentesen lezárható tasakba. Szobahőmérsékleten két nap alatt szépen fermentálódik. Fontos, hogy óvjuk a hideg huzattól, így lehet, hogy érdemes még egy konyharuhába is beletenni a tasakot.

Ha nem szeretnénk ilyen hossza előkészülni, úgy tálalás előtt lemarinálhatjuk a szintén vékonyra szeletelt karalábét jó minőségű fehér balzsamecettel, így friss textúrát tudunk hozzáadni fogásunkhoz.

A hántolt törökmogyorót üres serpenyőben lepirítjuk, amíg éppen kap egy kis barna pirult felületet és kioldja illatanyagát. Ezután hagyjuk kihűlni, felezzük el őket, és majd szórjuk meg vele a barackos köretünket.

A nektarinokat kisebb kockákra vágjuk és a kakukkfűvel, valamint az apróra vágott metélőhagymával, pár csepp lime lével és olívaolajjal összekeverjük.

Amikor a köreteket elkészítettük, forró serpenyőben kevés napraforgóolajon pirítsuk körbe az ördöghal porciókat. Nem kell hosszú ideig, éppen csak zárjuk le a halhús pórusait hogy aztán látszódjon egy aranybarna pörzsréteg. Ezután helyezzük őket a 80 fokos sütőbe, hogy szépen lassan átmelegedjen a közepe is, körülbelül 5-7 perc alatt.

Tálaljuk a köreteket a tányérokra, míg a hal teljesen el nem készül.

 

Kampány a hazai akvakultúra termelésből származó új halfaj, a fekete amur és egyéb hazai fajokból készült ultrafriss konyhakész termékek piaci bevezetésére és új online értékesítési csatorna kiépítésére.

További információ