Hozzávalók négy főre:

 

  • 4 db makrélafilé

  • 300 g

  • 300 g cukor

  • 2 db citrom

  • 1 nagy zellergumó

  • 200 g (1 doboz) előfőzött friss tarisznyarák hús

  • 10 g friss gyömbér

  • 100 g majonéz (legjobb, ha házi!)

  • szójaszósz ízlés szerint

  • 1 szál apróra vágott újhagyma

A makréla filét szálkázzuk ki.

A sópáchoz keverjük össze a sót, cukrot és a citromok lehámozott héját. Ebbe helyezzük bele a makréla filéket úgy, hogy alul és felül is teljesen elfedje azokat a száraz sópác. Tegyük ezt hűvös helyre körülbelül egy órára.

Ezalatt az idő alatt készítsük el a tarisznyarákkal töltött zellertekercset: a meghámozott zellergumót széles gyalun szeleteljük le, úgy, hogy minél vékonyabb szeleteket kapjunk. Ha nem elég vékonyak ahhoz, hogy könnyen fel tudjuk őket tekerni, akkor lobogó sós vízben pár másodpercig blansírozzuk a szeleteket, így felpuhulnak és könnyen formázhatóvá válnak. Ezután konyharuhán szárítsuk le.

A tarisznyarák húst vegyük ki a dobozból egy nagyobb tepsibe, terítsük szét és ujjbegyeinkkel masszírozzuk át, hogy az esetleges porc darabokat ki tudjuk válogatni belőle. Ezután papírtörlővel nyomkodjuk át, így a felesleges nedvességtől fogunk megszabadulni.

Ezután egy keverőtálban keverjük össze a majonézzel (állagra eközben figyeljünk, lehet, hogy kevesebb majonéz is elég), pár csepp citromlével, szójaszósszal, apróra vágott újhagymával, kevés reszelt gyömbérrel.

A zeller szeletekbe töltsünk be a tarisznyarák keverékből, tekerjük fel. A hajtási felület a tányéron lefelé nézzen, így nem fog a tekercs kinyílni.

Egy óra leteltével mossuk le a pácot a filékről és papírtörlőn szárítsuk meg őket. Ha ügyesek bánunk az éles késsel, akkor érdemes picit beirdalni a bőrét 1 mm-ként, éppenhogy átvágva azt.

Pici napraforgóolajjal felmelegítjük a serpenyőt és bőrös felével lefelé, spatulával óvatosan lenyomva tartva megpirítjuk a halat. Amikor egyenletesen ropogósra barnult a bőrös fele (körülbelül 2-3 perc után) akkor megfordíthatjuk és fél citrom levét hozzáadva kb két perc alatt készre sütjük.

Kampány a hazai akvakultúra termelésből származó új halfaj, a fekete amur és egyéb hazai fajokból készült ultrafriss konyhakész termékek piaci bevezetésére és új online értékesítési csatorna kiépítésére.

További információ